Legjobb immunerősítő gyerekeknek a téli időszakban

Az ovisok, iskolás gyerekek szülei sokat kutatnak, olvasnak, hogy megtalálják a legjobb immunerősítőt gyerekeknek a téli időszakban. Ősszel és télen kiemelten fontos az immunerősítő gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Hidegebb a levegő, a gyerekek visszatérnek a közösségi életbe, a vírusok, bacilusok egyikről a másikra terjednek, fontos az ellenállóképesség növelése. Az immunerősítés természetes módon is támogatható, sok szabad levegőn töltött idővel, mozgással, tápanyag- és vitamindús, rostban gazdag ételek fogyasztásával, de lássuk mit tehetünk még, hogy az immunerősítés ősszel elkezdődhessen!

Miért fontos az immunerősítés

Az immunerősítés fontossága nem kérdés, hiszen az immunrendszerünk felel azért, hogy a kórokozók, vírusok, fertőzések, bacilusok ellen hatásosan védekezzen és a szervezet mielőbb leküzdhessen 1-1 betegséget.

Az immunerősítés helyett az immuntámogatás talán a megfelelőbb kifejezés, hiszen az immunrendszert valójában támogatni ajánlott, mégpedig a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, hogy az immunrendszeri folyamatok kiegyensúlyozottan működhessenek.

Az immunrendszer támogatása általában az őszi-téli időszakban kerül napirendre, hiszen a gyermekek visszatérnek a bölcsibe, oviba, iskolába, kevesebbet vannak friss levegőn, kevesebb napfény éri őket, beköszönt a hűvös-párás idő, és a zárt helyeken a fertőzések is könnyebben terjednek, ráadásul az influenzaszezon is ebben az időszakban kopogtat.

Egy másik ok is hozzájárul, hogy az immunerősítés gyerekeknek külső támogatással is meg kell történjen. A táplálkozással egyre nehezebb a szükséges ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz hozzájutni, mert alacsonyabb a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma, és erre még az is rátesz, ha válogatós a gyerek, csak néhány dolgot hajlandó megenni, felváltva.

A bölcsődébe, óvodába, iskolába járó gyermekeket már bizonyos fokú stressz is éri, akár a követelmények miatt, a zsúfolt napirend és a szülőtől elszakadás miatt, a stressz pedig köztudottan immunrendszert gyengítő tényező.

Azt fontos észben tartani, hogy a vitaminok szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet! Figyelni kell, hogy a gyerek változatos, tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon és figyeljen a rendszeres étkezésekre!

Legjobb immunerősítő gyerekeknek

A legjobb immunerősítő gyerekeknek nem merülhet ki kizárólag vitaminok, étrendkiegészítők fogyasztásában. Az immunerősítés ősszel vagy az immunerősítés télen kiegyensúlyozott életmódot is kell jelentsen!

Mindennap legyen a gyerek friss levegőn 15-30 percet legalább, és igyon sok folyadékot, lehetőleg elkerülve a cukros üdítőket! Próbáljunk többféle tápláló alapanyagból főzni a gyerekeknek, hogy elfogadják az esetleg nem annyira kedvelt zöldségeket, ételeket is!

immunerősítő gyerekeknek - változatos étrend
Immunerősítő gyerekeknek – változatos étrend

Az immunerősítés gyerekeknek magában foglalhatja vitaminok, immunerősítő étrendkiegészítők adását is, de ezeket ne adagoljuk egész évben, inkább csak kúraszerűen ajánlott.

Őszi, téli időszakban a C-vitamint és a D-vitamint folyamatosan kaphatja a gyermek, de a felnőttek is szedhetik a napi ajánlott mennyiséget.

Immunerősítő bölcsiseknek

A bölcsődébe járó gyermekek átlag életkora 1,5-3 év, náluk sok esetben jellemző, hogy kevés étel van, amit elfogadnak, válogatósak vagy keveset esznek. Az immunrendszerük sem találkozott még annyi féle fertőzéssel, mint mondjuk egy 8-10 éves gyerek, így az immunerősítő bölcsiseknek kiemelt szerephez jut.

Számukra a patikák polcain elérhetőek az immunerősítő szirupok, gumicukrok, rágótabletták. Mindig érdemes egyeztetni a gyermekorvossal, ha bölcsisnek immunerősítőt adnánk, mert lehet javasolni fogja, hogy mondjuk legyen vas az adott készítményben vagy éppen más, egyéni esetben kiemelten fontos ásványi anyag.

A természetes immunerősítő praktikák között alkalmazhatunk a hidegpárásítóban jó minőségű illóolajokat a felső légúti betegségek ellen, gyerek probiotikumokat a bélflóra egészségéért mely szintén az erős immunrendszer támogatója, de egyes gyógyteák is adhatóak picit nagyobb gyermekeknek mézzel, citrommal. Ilyenek például a hársfatea, kamillatea, citromfűtea, csipkebogyótea.